Monday, July 30, 2012

"Kürt Vatandaş" Çıktı


Gazeteci Hamza Aktan, ilk kitabı "Kürt Vatandaş" le Türkiye'de Kürt olarak varolmanın ne anlama geldiğini, günlük hayata yansımalarını irdeliyor.
Bugünün "Kürt hissiyatını" ve geleceğin olası toplumsal dinamiklerini anlamaya çalışan kitapta, Kürt toplumunun yaşadığı değişimleri tartışmaya açıyor.
Kitap, Kürtlerin anadillerini konuşma ve konuşamama deneyimleri; Kürt kentlerinde sosyal, kültürel, sınıfsal farklılaşma süreçleri; Türk kentlerinde Kürt olmak ve kimliğini saklayan "ev Kürtleri"; siyasette Kürtle; popüler kültürün klişeleri ve Kürt kültür üretimi; medyada Kürt olmanın; Kürt olarak askerlik yapmak; yurtdışında Kürt olmanın özgürlük ve darlıkları; genç Kürtlerin rahatsızlıkları; Kürt öğrenci ve öğretmenlerin okul stratejileri; internette Kürt aktivizmi gibi konulara mercek tutuyor.

Kitapta farklı sosyo-kültürel ortamlardan Kürtlerle yapılan söyleşilere de yer veriliyor.

Anadilden internete

Kitapta yer alan bölümler şöyle:
* Kürtler ve Anadiller,
* Kürt Kentinde Kürtler
* Türk Kentinde Kürtler
* Siyasette Kürtler
* Popüler Kültürde Kürtler
* Türk Medyasında Kürtler
* Askerde Kürtler
* Yurtdışında Kürtler
* Kürt Genci Olmak
* Okulda Kürtler
* İnternette Kürtler
Hamza Aktan kimdir?

1983'te Gever'de (Yüksekova) doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü bitirdi. Bianet, Birgün, Nokta ve Yeni Şafak gibi yayın organlarında muhabir ve editör olarak çalıştı. Londra'da Kürt ve Türk toplum gazetelerinde serbest muhabirlik ve editörlük yaptı. Express, Birikim, Radikal, aciksite.com, haysiyet.com gibi yayınlarda yazıları yayımlandı. Gazetecilik çalışmalarına devam edyor. (ÇT)
--
* Kürt Vatandaş, Hamza Aktan, İletişim Yayınları, 2012, 196 s.